Witaj na forum!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Jak Dobac o tatuaz ?

Zgłoś nadużycie #11 19 sierpnia 2010, 13:37

Gwiazdus Gwiazdus awatar Posty: 2 Podziękowania: 0
zrobialam sobie tatuaz na prawej stopie.. i nie wiem jak o niego dbac.. jak narazie smaruje go 'Bepanthen'.. ale nie wiem co dalej, a ogolnie to mieszkam w angil wiec tu troche ciezej mi bedzie o masci lub cos .. pomozcie mi proszee ;)

Zgłoś nadużycie #12 19 sierpnia 2010, 19:20

angel24 angel24 awatar Posty: 16 Podziękowania: 3
ja tez tą maść uzywałam ale potem trzeba było wazeliną smarować przez 2 miesiące... i nie wystawiać na słońce potem luzik :D

Zgłoś nadużycie #13 20 sierpnia 2010, 15:38

Gwiazdus Gwiazdus awatar Posty: 2 Podziękowania: 0
dziekuje bardzo ;)
ogolnie to mi mowili ze wazelina nie smarowac tylko kremem NIVA .. a inni na odwrot ..
mam tez masc TRIBIOTIC ona jest z antybiotykiem i dzieki tej masc rany goja sie szybciej.. tylko teraz nie wiem czym wkoncu to smarowac... ;)

Zgłoś nadużycie #14 20 sierpnia 2010, 18:29

angel24 angel24 awatar Posty: 16 Podziękowania: 3
TRIBIOTIC też używałam bo koleżanka poleciła i jest lepszy fakt ale ważne by nie wysechł masz trzy opce sama zdecyduj ;)

Zgłoś nadużycie #15 25 sierpnia 2010, 13:49

PaVo64 PaVo64 awatar Posty: 16 Podziękowania: 7
PIELĘGNACJA TATUAŻU

1. Opatrunek z folii należy usunąć jak najszybciej jest to możliwe (po dotarciu do domu). Tatuaż należy przemyć letnią wodą z mydlinami (tylko szare mydło)a następnie go osuszyć czystym ręcznikiem.

2. Świeży tatuaż smarujemy maścią o nazwie BEPANTHEN (dokładnie posmarować). Środek ten powoduje prawidłowe gojenie tatuażu. Maść stosujemy dopóki nie zejdą strupki ok 2 tygodni.

3. Opatrunek zmieniamy co 5-8 godzin przez 2-4 doby lub więcej jeśli tatuaż tego wymaga, pamiętając o uprzednim przemyciu i osuszeniu tatuażu ręcznikiem. Nie należy trzeć świeżego tatuażu lecz jedynie dociskać ręcznik do skóry.

4. Nie należy w ciągu dwóch tygodni od wykonania tatuażu chodzić na basen, siłownię, fitness itp. Nie wolno również opalać tatuażu przez okres 1 miesiąca od momentu wygojenia. Unikanie powyższych czynności pozwoli zachować doskonały kolor pracy oraz jego trwałość.

5. Należy unikać długotrwałych kąpieli! Powodują one odmoczenie tatuażu co może wywołać poważne komplikacje w procesie gojenia.

6. Nie wolno spożywać alkoholu oraz zażywać środków psychoaktywnych przez okres minimum 3 dni od momentu wykonania pracy.

7. Wstępne wygojenie następuje po upływie od 7 do 14 dni, całkowite zagojenie następuje po upływie 2 miesięcy. Po tym czasie skóra wraca w pełni do stanu sprzed wykonania zabiegu.

8. Pamiętaj, że jakość tej pracy zależy również od Ciebie!

Zgłoś nadużycie #16 7 grudnia 2010, 18:35

bodyartcenter bodyartcenter awatar Posty: 45 Podziękowania: 7
PaVo64 napisał(a):
PIELĘGNACJA TATUAŻU

1. Opatrunek z folii należy usunąć jak najszybciej jest to możliwe (po dotarciu do domu). Tatuaż należy przemyć letnią wodą z mydlinami (tylko szare mydło)a następnie go osuszyć czystym ręcznikiem.

2. Świeży tatuaż smarujemy maścią o nazwie BEPANTHEN (dokładnie posmarować). Środek ten powoduje prawidłowe gojenie tatuażu. Maść stosujemy dopóki nie zejdą strupki ok 2 tygodni.

3. Opatrunek zmieniamy co 5-8 godzin przez 2-4 doby lub więcej jeśli tatuaż tego wymaga, pamiętając o uprzednim przemyciu i osuszeniu tatuażu ręcznikiem. Nie należy trzeć świeżego tatuażu lecz jedynie dociskać ręcznik do skóry.

4. Nie należy w ciągu dwóch tygodni od wykonania tatuażu chodzić na basen, siłownię, fitness itp. Nie wolno również opalać tatuażu przez okres 1 miesiąca od momentu wygojenia. Unikanie powyższych czynności pozwoli zachować doskonały kolor pracy oraz jego trwałość.

5. Należy unikać długotrwałych kąpieli! Powodują one odmoczenie tatuażu co może wywołać poważne komplikacje w procesie gojenia.

6. Nie wolno spożywać alkoholu oraz zażywać środków psychoaktywnych przez okres minimum 3 dni od momentu wykonania pracy.

7. Wstępne wygojenie następuje po upływie od 7 do 14 dni, całkowite zagojenie następuje po upływie 2 miesięcy. Po tym czasie skóra wraca w pełni do stanu sprzed wykonania zabiegu.

8. Pamiętaj, że jakość tej pracy zależy również od Ciebie!

wow jestem pod wrażeniem ... z internetu ściągnołeś .... przede wszystkim tatuator w studio powinien ci dać info jak dbać o dziarę ... jeśli tego nie zrobił to dupne studio wybrałaś ... ale jak coś ad 1. nie szare mydło a antybakteryjne np. protex
ad 2. maść ok ale niewiele ...tylko tyle żeby się wchłonęła w skórę ...nadmiar szkodzi
ad 3. ŻADNYCH OPATRUNKÓW 3 x dziennie myjesz i smarujesz bepanthenem dostęp powietrza przyspiesza gojenie...z recznikiem to prawda
ad4 . dodam jeszcze do listy 0 solarki
ad 5 . ok
ad 6 .hihi ...po prostu nie przesadzać
ad 7 . ok
ad 8 . nie również a przede wszystkim

Zgłoś nadużycie #17 13 kwietnia 2011, 19:44

andrewogon andrewogon awatar Posty: 2 Podziękowania: 0
A jak dbać o tatuaż latem gdy jest wystawiany na słonce

?? ?

czymś smarować nawilżacz go czy co ...?

Zgłoś nadużycie #18 17 sierpnia 2011, 17:25

ksowa30 avatar Posty: 2 Podziękowania: 0
andrewogon napisał(a):
A jak dbać o tatuaż latem gdy jest wystawiany na słonce

?? ?

czymś smarować nawilżacz go czy co ...?

No wlasnie jade teraz do Hiszpani i bede sie opalac wiec co mam zrobic tatuaz ma 1 mc?

Zgłoś nadużycie #19 20 września 2011, 21:33

Jerry141 avatar Posty: 1 Podziękowania: 0
Witam nie chciałem robić nowego tematu i zaśmiecać więc napiszę tutaj.
Niedawno (dokładniej w ten piątek) zrobiłem sobie tatuaż na nodze (po prawej stronie łydki) fajny kolorowy.
I mam pare pytań:

Po 1 czy mogę normalnie bez problemów ćwiczyć na wfie?
2. dzisiaj gdy przemywałem go szarym mydłem i wacikiem zeszła mi dość pokażna ilość naskórka (teraz wygląda lepiej nawet kolory są bardziej wyraziste jak zaraz po wykonaniu tatuażu a przynajmniej na jednej częśći gdzie ten naskórek zszedł) lecz w jednym miejscu a nawet nie w jednym mam dalej takie czerwone plamki na skórze (tak jakby świeżo podrapane czy coś nie żadna wysypka ani nic). czy to normalne przy gojeniu?

Zgłoś nadużycie #20 20 września 2011, 21:47

Swistaq Swistaq awatar Posty: 4 Podziękowania: 0
W piątek planuję zrobić swój pierwszy w życiu tatuaż, trochę boję się bóli i w ogóle,ale jednocześnie jestem bardzo podekscytowana,ale ja nie o tym.

Spotkałam się z dwiema "szkołami" dbania o tatuaż,jedna jest taka jak tutaj napisaliście,a druga,że po posmarowaniu tatuażu maścią należy go zakleić folią. Co Wy na to?
Czekam na profesjonalne opinie ponieważ dzień nadejścia mojej dziary zbliża się wielkimi krokami i chciałabym wiedzieć wszystko wcześniej.Koleś który będzie mi robił zapewne wszystko mi wyjaśni bo robił kilka kuzynowi więc wiem z zaufanej ręki,ale mimo wszystko poradźcie mi.

Zgłoś nadużycie #21 15 listopada 2011, 21:22

Yahoo avatar Posty: 1 Podziękowania: 0
Polecam pastę pielęgnacyjno-ochronną Tattoo Goo można ją czasem na allegro dostać bo produkowana jest w stanach i nie ma importera na polskę. Super sprawa, świetnie przyśpiesza gojenie się dziary jak i uwydatnia jej kolor na długo po zrobieniu (o ile się ja stosuje systematycznie).

Zgłoś nadużycie #22 19 listopada 2011, 14:42

Sz4t4n3k Sz4t4n3k awatar Posty: 5 Podziękowania: 0
:) Alantan masc wystarcza :) ) a co do foli ... to jak najmniej nosić , w domu najlepiej wg... chyba że do snu zeby się cos nie upaćkało ; P
ja nosiłem folie tylko w pracy przez 4 dni od zrobienia

Zgłoś nadużycie #23 1 stycznia 2012, 15:43

Dariaa123 Dariaa123 awatar Posty: 1 Podziękowania: 0
Witam! Jestem nowa i do końca nie wiem gdzie się udać z tym pytaniem :D Mianowićie co robić żeby czarny kolor na tatuażu nie zrobił się zielony. Trzeba odnawiać go paru latach?

Zgłoś nadużycie #24 20 stycznia 2012, 9:25

madafaka madafaka awatar Posty: 7 Podziękowania: 0
Gdzie Ty ten tatuaż robiłaś ?
Jaki zielony ?
W ogóle masz tatuaż ? Czy widziałaś u kogoś, komu robiono jakimś tuszem z długopisu ?

Zgłoś nadużycie #25 29 stycznia 2012, 11:18

EwelinaP188 EwelinaP188 awatar Posty: 1 Podziękowania: 0
Dobrze, że nikt nie pisał o alantanie. Mi w studiu radzili nie używac ani wazeliny, ani alantanu - nic z tych maści !! Po prostu folie należy zdjąc po 2 godzinach, umyc, osuszyc, smarowac kremem (ja mam akurat tattoo goo), unikac kąpieli długich i nie chodzic na solarium, baseny. No i nie przemęczac się - nie wolno się spocic.

Zgłoś nadużycie #26 30 stycznia 2012, 23:10

Purblanca88 Purblanca88 awatar Posty: 1 Podziękowania: 1
Alantan to maść LECZNICZA, o działaniu gojącym, przywracającym nawilżenie i uelastyczniającym tkankę skórną, a tatuaż to nic innego jak rana, do której nalano tuszu, która trzeba WYLECZYĆ. Tak więc jest warta polecenia, z farmakologicznego ptk widzenia. W studio natomiast promuja produkty, które mają na wyposażeniu z prostego powodu. Nie znaczy to że pozostałe nie są skuteczne. :P

Zgłoś nadużycie #27 3 lutego 2012, 7:33

madafaka madafaka awatar Posty: 7 Podziękowania: 0
Purblanca88 napisał(a):
Alantan to maść LECZNICZA, o działaniu gojącym, przywracającym nawilżenie i uelastyczniającym tkankę skórną, a tatuaż to nic innego jak rana, do której nalano tuszu, która trzeba WYLECZYĆ. Tak więc jest warta polecenia, z farmakologicznego ptk widzenia. W studio natomiast promuja produkty, które mają na wyposażeniu z prostego powodu. Nie znaczy to że pozostałe nie są skuteczne. :P

Dokładnie, nic dodać, nic ująć !